Litteratur ivadmin  

Populära genres

Idag finns det en bokgenre för alla smaker. I den här delen går vi igenom några av de mest populära genres som finns inom litteraturen idag och ger dig några exempel på böcker du kan spana in inom genren.

Krim

Krim, kriminalare, deckare eller kriminalroman är namnet på den mest populära genren i Sverige. I en typisk kriminalroman får vi följa någon som arbetar med att lösa brott. Oftast är huvudkaraktären någon som jobbar för eller med polisen. Men det är även vanligt huvudpersonen arbetar som undersökande journalist, präst eller som psykolog. Några populära böcker att kolla in om du är sugen på en kriminalroman är störst av allt av Malin Persson Giolito, Tell No One av Harlan Coben eller en valfri bok av Agatha Christie.

Roman

En skönlitterär roman, eller bara roman är en annan populär genre inom litteraturen. I en skönlitterär roman får vi följa en eller flera fiktiva karaktärer när de under berättelsen tampas med utmaningar och intriger. En skönlitterär roman har inga magiska element och den utspelar sig i vår värld. Några exempel på populära romaner är a little life av Hanya Yanaghiara, torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell och herravälde av Elin Olofsson.

Feelgood

Feelgood är en genre som är populär för att den är väldigt enkel att ta till sig av. I en typisk feelgood bok får vi följa huvudkaraktären som tampas med olika problem på ett humoristiskt sätt vilket får läsaren att må bra. Några exempel på bra feelgood böcker är läsarna i broken wheel rekommenderar av Katarina Bivald, bokcirkeln vid världens ände av Frida Skybäck eller en valfri bok av Jenny Colgan.

Fantasy

Fantasy, eller fantastik som genren kan heta på svenska är en annan populär bokgenre. En fantasybok kan ha fantastiska eller övernaturliga element och kan utspela sig i en värld som inte är vår egna. Några exempel på fantasyböcker är American Gods av Neil Gaiman, The final empire av Brandon Sanderson och a court of thorns and roses av Sarah J Maas.

Historisk roman

En historisk roman är en skönlitterär roman som utspelar sig i en annan tid än den vi lever i nu. Några exempel på historisa romaner är outlander av Diana Gabaldon, the nightingale av Kristin Hannah och Häxorna av Elisabeth Östnäs.