Kultur ivadmin  

Jobba med litteratur

Om du drömmer om att få jobba med litteratur finns det stora möjligheter för dig att göra det. I den här delen får du veta mer om några yrkestitlar som jobbar med litteratur på olika sätt.

Författare

Om du är bra på att skriva och vill dela med dig av dina historier är det författare du bör överväga att bli om du vill jobba med litteratur genom att skriva dina egna böcker. Som författare behöver du ingen särskild utbildning. Men det kan underlätta att ha en utbildning i ryggsäcken. Förutom att en författare kan jobba med att skriva böcker så kan en författare även jobba med att skriva manus till film och tv-serier. Det kallas för manusförfattare.

Förläggare

Som förläggare jobbar du på ett bokförlag. Dina arbetsuppgifter kan vara varierande, men det kan innebära att du är med från att ett boks manus kommer in tills att det går i tryck och kommer ut på marknaden. Som förläggare är du med och påverkar utbudet på ett bokförlag och kan ibland jobba med korrekturläsning.

Lektör

En lektörs främsta arbetsuppgifter är att gå igenom en boks manus och ge författaren feedback. En lektör kan fungera som författarens bollplank och en del av en lektörs arbetsuppgifter är att ge författaren råd på hur boken ska vara uppbyggd.

Översättare

Om du kan fler språk än ett och har goda språkkunskaper kan det vara en god idé att överväga att bli översättare. Som översättare jobbar du med att översätta en boks manus från ett språk till ett annat.