Litteratur kalle  

Förebygg tandsten med funktionella munvårdsprodukter

Hur vanligt är det att man får tandsten – som man sedan får skrapa bort hos tandhygienisten? Mycket vanligt, och viktigt att ta bort så att man undviker inflammationer i tandköttet och så småningom tandlossning. Men du kan också förebygga tandsten!

Varifrån kommer tandsten?

Bakteriebeläggningar, plack, tar vi enkelt bort när vi borstar tänderna, men om vi slarvar och placken ligger kvar kan det omvandlas till tandsten. Vissa människor får tandköttsinflammation och tandstensbesvär mycket snabbt och vissa har väldigt lite tandsten eller inget alls. Det kan bero på hur man borstar tänderna, men det kan också bero på saliven.

Det finns två sorters tandsten: salivsten och serumsten. Salivsten är vanligast, den bildas oftast på insidan av de nedre framtänderna och vid tandköttets kant. Salivstenen färgas utifrån vad du äter och dricker och blir därför brun av tobak. Serumstenen bildas av serum som kommer från tandköttsfickor som blivit inflammerade, den är hård och har mörk färg och sitter under kanten på tandköttet, så kallad parodontit. Den är svår att upptäcka och svår att få bort, den kan orsaka tandlossning.

Att ta bort tandsten

Tandläkare eller tandhygienist behöver ta bort tandsten, men det förebyggande arbetet kan du göra själv – för att undvika att få tandstensbesvär. Varje dag får du olika bakteriebeläggningar på tänderna och det finns bra tandvårdsprodukter som du kan använda. Märket Gum har mycket bra produkter som är både bekväma och praktiska och mycket funktionella vad gäller att förebygga tandsten. Det är förstås individuellt till vilken grad man kan förebygga detta, men för många så fungerar det till fullo.

Gum – mycket funktionella produkter

Gum har flera bra munvårdsprodukter, exempelvis Gum Soft-Picks Advanced som är en mjuk plaststicka som även är ergonomiskt utformad. Den är latexfri och finns i trä och metall för både mindre och större mellanrum mellan tänderna. Man kan också använda Gum Red-Cote infärgningstabletter för att tydligt se var det finns plack eftersom dessa ställen i munnen då färgas och därmed avslöjas. Använd infärgningstabletterna efter att du borstat tänderna och rengjort munnen.

Kombinera din munvård med en bra tandkräm, exempelvis Gum Paroex. Detta är en plackreducerande tandkräm som är len och skön i munnen. Den innehåller fluor och har en lugnande effekt på känsligt tandkött och innehåller aloe vera och E-vitamin. Mintsmaken är extra god.

Borttagning av tandsten

Tandvården hanterar tandstensproblematik och behandlar tandsten genom att avlägsna problemet med hjälp av ultraljud eller att skrapa bort det för hand. Ultraljud gör att tandstenen flisas till småbitar och faller bort, det kan kännas lite otrevligt att utföra detta men det är effektivt. Det är vanligt att tandläkaren eller tandhygienisten använder en kombination av båda metoderna.