Litteratur kalle  

Böcker om döden

Döden och sorg är något vi alla kommer att drabbas av. Det kan till exempel innebära att du behöver vara med och arrangera en närståendes begravning, då kan du vända dig till Lova begravning vilket är en begravningsbyrå som finns i många orter runt om i landet. För att bearbeta sorg finns det flera saker vi kan göra, bland annat läsa böcker som på olika sätt tar upp döden. I det här inlägget kommer du därför att få några tips på böcker som handlar om döden.

I kroppen min

I kroppen min är en bok skriven av Kristian Gidlund. Boken är självbiografisk och följer författarens tankar när han insjuknar i en obotlig cancer. Det här är en bok som på ett ärligt sätt berättar hur det är att leva med en sjukdom som man vet kommer bli ens död.

I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv

I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv är en bok skriven av Tom Malmquist. Boken följer hans liv efter att hans fru går bort och han måste ta hand om deras nyfödda dotter samtidigt som han sörjer den bortgångne.

Adjö, herr Muffin

Om du vill ha en något mer lätt läsning som ändå tar upp ämnet på ett bra sätt ska du läsa boken Adjö, herr Muffin skriven av Ulf Nilsson och Anna-Clara Tidholm. Boken följer ett gammalt marsvin som närmar sig slutet av sitt liv och reflekterar över det. Boken är en barnbok och kan vara särskilt bra att läsa för eller med ett barn som mist sitt husdjur.

Boktjuven

Boktjuven är en bok skriven av Markus Zusak. Boken är en fiktiv berättelse som utspelar sig under andra världskriget då vi får följa en ung tjej som heter Liesel. Bokens berättare är döden, vilket gör denna bok speciell.

Thirteen reasons why

Thirteen reasons why är en ungdomsbok skriven av Jay Asher. I boken får vi följa huvudpersonen Clay som en dag kommer hem från skolan till ett paket adresserat till honom. I paketet finner han ett antal kassettband från sin kompis Hannah som två veckor tidigare tagit sitt liv. Boken finns även som serie på Netflix.

Will My Cat Eat My Eyeballs?

Will My Cat Eat My Eyeballs? är en bok skriven av Caitlin Doughty som till vardags jobbar som begravningsentreprenör. Boken besvarar många frågor vi alla tänkt på när vi tänkt på döden, till exempel om katten kommer att äta vår döda kropp. På ett humoristisk och informativt sätt besvarar författaren frågorna kring ett ämne vi gärna inte pratar om.

When breath becomes air

When breath becomes air är en bok skriven av Paul Kalanithi som i slutskedet av sin läkarutbildning får beskedet att han har lungcancer och hur han slungas från att vara läkare till att vara patient.