Litteratur kalle  

Är graffiti konst?

Debatten om graffiti är konst eller klotter har pågått under många år. Sanningen är den att graffiti är både och. Graffiti som konstform har slående vackra konstverk – inspirerande, provocerande och uppseendeväckande. Fantastiska talanger visar sin konstform på murar och husväggar och dekorerar annars tråkiga stadsdelar. Graffiti som klotter har direkt motsatt effekt och anses vara skadegörelse som bör tvättas bort så snabbt som möjligt, till stor kostnad för skattebetalare.

Graffitins ursprung

Ursprungligen användes graffiti som ett medel för hippies och politiska aktivister att kunna nå ut med sitt budskap i USA. Men även kriminella gäng började använda graffiti för att markera sina geografiska områden. Graffititaggar används fortfarande av gäng idag och har en både allvarlig och mörk baksida. Genom våld och mord stryker de taggar från konkurrerande gäng. Det gäller även personer eller ”gangbangers” från ett gäng som mördats av ett annat gäng. Det kan handla om hämnd eller för att de helt enkelt vill ta över det andra gängets område och olagliga affärer.

Graffiti som gatukonst

Dagens graffiti har utvecklats till gatukonst som dekorerar tråkiga byggnader och stadsdelar. Stora konstnärliga talanger har fått möjlighet att visa sin konst genom att endast använda sprayburkar, kreativitet samt fulländad teknik. Tack vare deras konstnärlighet har graffitin fått ett uppsving och anses av en majoritet vara konst. Deras arbete har även övertygat den äldre generationen om att graffiti kan vara vacker konst som imponerar. Acceptansen för graffiti som konstform har ökat och anses idag vara intressant och nyskapande. Några graffitikonstnärer har blivit världsberömda, som exempelvis Robert Wyland från USA.

Kulturmärkta graffitikonstverk

Det kanske kommer att förvåna många att det finns kulturmärkta graffitikonstverk i Sverige. I Bromsten, Stockholm, finns målningen ”Fascinate” och i Norrköping har fasader klassats som “kulturminne” i Kolhamnen. Vi kommer troligtvis att får fler skyddade graffitikonstverk i framtiden. Det finns många fasader som har dekorerats med fantastiska graffitikonstverk och som kommer att locka åskådare att fotografera dem. Enklast är att fota konst med din mobil och varför inte skaffa en ny men begagnad Iphone X hos mResell. Iphone kostar en slant men när du köper den begagnad kan du skaffa en prisvärd mobil med en fantastisk kamera för halva priset. Hos mResell får du givetvis 12 månaders garanti och alla produkter kommer med en original-Apple-laddare. Även om Apple-produkter är kända för sin höga hållbarhet och kvalitet är alla mobiler som säljs hos mResell genomgångna av utbildade tekniker och är i mycket bra samt fungerande skick.

Världens bästa graffiti

Idag smyckas många städer världen över av vacker graffitikonst eller gatukonst. Några av världens bästa konstverk finns att beundra över hela Europa. Konstverket ”Stora tvättbjörn” finns i Lissabon, i Glasgow kan du beundra Kelbourne Castle, i centrala Moskva pryds en fasad med ”Maya”, i Neapel hittar du ”San Gennaro” och i Grenoble finns det fantastiska konstverket ”Beställningsmaskin”. Berlin stoltserar med ”Herre, hjälp mig att överleva bland denna dödliga kärlek!”, London har ”David Bowie” och i Prag finns ”John Lennon Wall”.

En av vår tids mest kända och mystiska gatukonstnärer är Banksy. Han är en anonym konstnär vars konstverk visas på museer världen över. Men vem gömmer sig bakom namnet Banksy?