Litteratur kalle  

Aptitretande romaner om mat

De flesta känner till att det finns skönlitteratur om precis allting mellan himmel och jord. Kärlek, hat, krig, svartsjuka och mord är vanliga inslag i romanernas värld, men det finns en hel del andra ämnen som det kan vara minst lika spännande att läsa om. Vad sägs till exempel om mat? Mat och kärlek låter som en magisk kombination. Här har vi plockat ihop en härlig matkasse med blandad litteratur som på olika sätt får det att vattnas i munnen på dig som läsare. Häng med och få tips på härlig läsning inför den stundande semestern! Passa på att beställa en matkasse med läckerheter på samma gång så att du kan ägna dig helhjärtat åt läsningen.

Hjärtats skafferi

Den amerikanska kocken, matkritikern och författarinnan Ruth Reichel skrev boken Hjärtats skaffer 2014, med originaltiteln Delicious. 2018 kom den svenska översättningen till alla läsares stora glädje, även om romanen är betydligt bättre på originalspråket. Boken handlar om den unga kvinnan Billie Breslin från New York som precis har landat på sitt drömjobb på en prestigefylld tidning som sysslar med mat. Passande nog heter tidningen Delicious och läsaren får följa med på ett spännande äventyr fyllt av recept, god mat och en rejäl portion romantik.

Tre koppar choklad

Den spanska författarinnan Care Santos har skrivit nästa bok på listan över aptitretande böcker om mat. Boken heter Tre koppar choklad och översattes till svenska 2015. I boken får läsaren möta tre kvinnoöden som binds samman med en kanna choklad över tre århundraden. Romanen berättar skickligt historien om kannans väg från det franska hovet till en utsökt chokladbutik i modern tid där karaktärerna njuter av butikens delikatesser.

Kärlek, mat och missöden

Författaren Anthony Capella föddes i Uganda, men utbildade sig vid det anrika universitet i Oxford, England. Här tog hans författarkarriär fart och boken Kärlek, mat och missöden översattes till svenska 2012. Boken handlar om en sprudlande romans mellan studenten Laura och kocken Tomasso. Han lagar ljuvlig mat på den lilla restaurangen i Rom och Laura blir upp över öronen förälskad i både honom och hans utsökta mat. Det visar sig dock att de båda huvudpersonerna bär på hemligheter som gör handlingen ännu mer spännande samtidigt som miljöerna i den pittoreska storstaden Rom beskrivs på ett lika magiskt sätt som maten. Boken har många komiska inslag och läsaren bjuds på både skratt, god mat och en hel del tokiga missöden.