Litteratur kalle  

3 feelgoodböcker som utspelar sig på vingårdar

Feelgood och vingårdar hör ihop, det är sedan gammalt. Tänk dig de moderna filmklassikerna Ett bra år och Under Toscanas sol, visst har man väl älskat att drömma sig bort till vinodlingarna i Frankrike och Italien? Blotta tanken väcker glädje. Så inspirerande är faktiskt tanken att det på sistone kommit en rad feelgoodböcker som knyter an till vin och bubbel – här har du tre av dem.

1. Den lilla vingården vid bergets fot

Den lilla vingården vid bergets fot är skriven av Marie Sammeli och ingår i feelgoodserien om Julia. Tillsammans med familjen har Julia lämnat Stockholm och flyttat till Kapstaden i Sydafrika. Livet i solen är härligt, men inte helt bekymmersfritt. Familjens bankkonto är nämligen tömt. Den ekonomiska lösningen tycks finnas på en vingård utanför Kapstaden, frågan är bara om Julia är beredd att kavla upp ärmarna och hugga i? Det är hon och under arbetets gång stöter hon på utmaningar i såväl karriärlivet som privatlivet. Hur ska hon ens orka stå ut med sin besvärliga svärmor och exmannens nya tjej?

2. Vingården för vilda drömmar

Allt kan hända på en vingård i Skåne, människor kan mötas, läkas och förälskas. Som i Caroline Säfstrands feelgoodbok Vingården för vilda drömmar, den andra delen i serien Vid livets vägskäl. Erica reser söderut till Arild, hon måste komma bort från Stockholm och finna lugn. Hon hamnar i ett hönshus på mäklaren Marcus vingård – och där får hon chans att bearbeta en stor sorg i gemenskap med honom, hans farfar Johannes, den hjälpsamma grannen Beatrix och inte minst med Lillian. Hjälp och stöd finns alltid på de mest oväntade håll.

3. Vingården mellan berg och hav

Ingen saknar kon förrän båset är tomt, ett uttryck som stämmer väl överens med Nellys situation. Hennes man sedan 20 år tillbaka vill plötsligt skiljas och då kläcker bästa vännen idén att Nelly borde ge sig av på en resa för att ge honom en chans att sakna henne. Nelly åker hela vägen till södra Frankrike. Där hyr hon rum på vingården Les Gallines. Efter att ha landat lite i att hon är fri och kan leva livet som hon själv vill, blir saker genast roligare. Måtte hon bara finna modet att omfamna tillvaron och att nysta i de mysterier som utspelar sig på vingården. Det här är handlingen i Annika Estassys feelgoodroman Vingården mellan berg och hav, som ingår i en bokserie med samma namn.

Nu har du fått tips på tre feelgoodböcker som utspelar sig på vingårdar i både när och fjärran. Kanske har du redan läst någon av dem eller har ett tips på en liknande bok?