Bokmässan 2018

                             

Hundratals positiva möten på Bokmässan 2018 – PAF når och inspirerar nya generationer

 

En lugn Bokmässa kunde i år genomföras där medverkande, utställare och besökare hade fokus på litteraturen och dess betydelse, dock med något färre utställare och besökare än i fjol och med en helt ny ledning. På mässan utgör DELS en plattform för samtliga litterära sällskaps deltagande vilket bidrar till en förankring i den litterära historien.

 

Vi i Sällskapet Per Anders Fogelströms Vänner delade för tredje året i rad monter med Söderberg-och Strindbergsällskapen i ett mycket gott samarbete under den gemensamma parollen ”Tre Stockholmsförfattare”och vi huserade alldeles intill de litterära sällskapens scen. I år hade vi anlitat projektledare Elisabeth Söder från Stockholms utbildningsförvaltning som på torsdagen presenterade det skolprojekt som under arbetsnamnet ”Våra drömmars stad” genomfördes i Stockholms skolor under Fogelströmåret 2017. Föredragningen uppmärksammades av tidskriften Parnass som har för avsikt att skriva om projektet i något av kommande nummer. Elisabeth Söder kommer också att kunna engageras av Sällskapet i olika programpunkter framöver och berätta om projektet.

 

Det är sporrande och ger energi att få sprida kunskap om och även få dela upplevelser av PAF:s författarskap och hans breda samhällsengagemang med andra. För höjdpunkterna var naturligtvis att få träffa alla dem som stannade vid vår monter. Ett drygt tiotal var intresserade av medlemskap. Flera frågade efter stadsvandringar i Stockholm. Vi fick sälja sju ex av Sällskapets egen skrift ” Per Anders Fogelström – Stockholmsskildraren och Samhällsdebattören” och Stockholmia förlag bistod med att ha med sig Karl-Olov Anderssons biografi om Fogelström samt ”Den okuvliga friheten” som förlaget gav ut i fjol. Alla 18 medhavda ex sålde slut.

 

Fortfarande hittar och trollbinder Per Anders Fogelström nya läsare. Och de som väl läst honom en gång läser gärna om, inte bara en gång utan om och om igen under livet. Det är naturligtvis Stad-serien som är den mest lästa, men även annat ur hans rika produktion engagerar. Det fick vi som tog plats i montern erfara i fantastiskt många inspirerande och givande möten med läsare i olika åldrar. PAF tycks gå i arv från föräldrar till barn - och ibland även vice versa. Många unga mellan 15-35 år som själva hittat PAF – via skolan, kompisar, själva på bibblan eller via andra vuxna - kom fram och med ett skimmer i blicken berättade om sin stora kärlek till hans böcker. Särskilt nämndes hans historieskildring och beskrivning av staden och dess förvandling men kanske framförallt berättelserna om människorna - de som levde före oss, som kämpade, gick sönder, reste sig, lyckades, misslyckades, höll samman, hjälptes åt, tog skilda vägar men ändå alltid bar på det som ytterst förenade dem  - sitt ursprung. För det är just detta som fångat huvudparten av alla dem vi samtalade med.

 

Ett exempel på ett möte som stack ut var samtalet med en facklig företrädare som berättade att ”Stad-serien” idag används som kurslitteratur i fackliga utbildningar.

Ett annat exempel var mötet med en representant för förlaget Novellix som ville tala om deras bokboxar i fickformat med noveller och som uttryckte sitt intresse av att också ge ut Fogelström i detta bokformat. Vi bad förlaget återkomma till Sällskapet efter mässan.

 

Avslutningsvis vill vi berätta om en ung kvinna som besökte vår monter i fjol och då fick en så kallad ”gnuggis” med ett Fogelströmcitat som gick att applicera på huden likt en avtvättningsbar tatuering och som tagits fram av Stockholm stad i samband med Fogelströmåret. Sedan sist hade hon på sin vänstra överarm låtit göra en äkta tatuering av citatet som hon stolt ville visa upp. Där står nu ”Staden blir aldrig färdig, fullbordad . Den förvandlas oavbrutet, förnyas och förändras. Samtidigt är den evig, på något sätt finns allt det förgångna kvar, lagrat” (se bild).

Kanske beskriver det citatet också människorna, stadens invånare, lika mycket som själva staden.

 

Rapporterat november 2018

Susanne Ödmark    Ann-Marie Jahnfors

 

                  

                                                                                                        

 

                             

                                             

 


 

                             Bokmässan 2018

© Per Anders Fogelströms Vänner  2014 | e-post: info@fogelstromsvanner.se |